De gemeente Hengelo leert ons een belangrijke les
Proeftuin: van het gas af
Klimaatakkoord, aardgasvrije wijken …. Een aantal Nederlandse gemeenten is geselecteerd om een zogenaamde ‘proeftuin’ te realiseren.
Wat houdt dat in? Deze gemeenten (inmiddels zijn het er 50) maken woningen en andere gebouwen aardgasvrij of maken deze klaar om ze later snel van het gas af te kunnen halen.
Welke gemeenten?
In twee selectieronden (een in 2018 en een in 2020) zijn vijftig gemeenten geselecteerd.
Op de landkaart (foto) zie je de gemeenten die meedoen in geel (2018), blauw (2020) of geel-en-blauw (gemend) ingekleurd.
Je ziet dat ook Arnhem sinds de tweede selectieronde meedoet. Het betreft de wijk Elderveld-Noord.

Hengelo staat op!
Hengelo is een gemeente die sinds de eerste selectieronde in het stadsdeel ‘Nijverheid’ zo’n proeftuin gaat realiseren.
De gemeenteraad van Hengelo is echter opgestaan en weigert deze ‘transitievisie warmte’ aan te nemen zolang er aan een aantal belangrijke afspraken niet is voldaan.
Punten van kritiek
De gemeenteraad stelt dat het niet duidelijk is of aardgasvrije maatregelen woonlastenneutraal kunnen blijven: de kosten van verduurzaming moet voor de bewoners niet leiden tot een stijging van hun vaste lasten. Ook wacht de raad nog op afspraken over compensatie van het rijk voor gemeentelijke uitvoeringslasten.
De raad schrijft dit in een brief aan minister Ollongren (Binnenlandse Zaken). ‘De minister moet eerdere toezeggingen om de woonlastenneutraliteit en de financiële compensatie voor gemeenten te regelen, nu wel waarmaken. En liefst zo spoedig mogelijk. Wij vertrouwen erop dat toezeggingen en afspraken worden nagekomen en dat deze randvoorwaarden spoedig, bij voorkeur voor 1 november, worden ingevuld.’, aldus de gemeenteraad van Hengelo.
Leer van de gemeente Hengelo
Gemeenten ‘uit de eerste selectieronde’ (geel op de kaart) zijn net wat ervaringen verder dan gemeenten zoals Arnhem. Leer van hen: durf kritisch te zijn en sta op voor je stad en je inwoners.