Stichting Het Huurdershuis
Akkerwindestraat 1, kamer 17
6832 CR Arnhem

info@huurdershuis.nl
Ga naar onze Facebook pagina

Het verhaal van Sylvia en Tess

Familie de Jong
De palliatieve zorg neemt contact met ons op. Tijdens het telefoongesprek vertelt Hanneke op bezorgde toon over haar cliënte Sylvia. Sylvia de Jong, 45 jaar, is ernstig ziek en heeft niet lang meer te leven. Sylvia voelt zich ongerust. Haar naderende dood roept veel zorgen bij haar op. Die zorgen gaan vooral over Tess, haar dochter van bijna 18. Zij zal straks alleen achterblijven. Met de vader van Tess is geen contact, Tess kent hem niet eens. Zij heeft nog wel een oma en een tante, maar die wonen ver weg; in het Zeeuwse Westkapelle en op Vlieland. Sylvia weet dat ze, hoe moeilijk ook, het leven moet loslaten. Maar Tess kan ze niet loslaten. Al helemaal niet na het bericht van de verhuurder.
 

Huurzorgen
Sylvia en Tess wonen al 15 jaar in dezelfde huurwoning aan de rand van het centrum. Sylvia heeft contact met de corporatie opgenomen om de situatie uit te leggen. Wat kunnen zij doen wanneer Sylvia is overleden en er dan dus geen huurcontract meer met haar bestaat? Wat gaat dat voor Tess betekenen? De brief met daarin het antwoord zorgt voor stress. Er staat dat de woning na Sylvia’s overlijden weer aan de corporatie toevalt. Wat betekent dat? Na het beëindigen van het huurcontract door overlijden, mag Tess volgens de wet nog maar een half jaar in de woning blijven wonen. Daarna zou ze op kamers kunnen gaan wonen. Na een telefoontje naar de corporatie klinkt er nog een andere mogelijkheid: Tess kan, tijdelijk voor de duur van een 1 jaar, op haar naam de woning verder huren. Bij de overgang van de ene naar de ander huurder, en dat is hier het geval, kan de corporatie een huurverhoging toepassen. En dat wil ze ook doen; de huur zal van 450 euro verhoogd worden naar 650 euro. Dit is echter ook geen oplossing want Tess kan deze hoge huur met haar wezen-uitkering nooit betalen. Sylvia bespreekt haar zorgen met Hanneke van de palliatieve zorg en de wijkcoach. En dat leidt tot het telefoontje naar De Huurdersbalie.

De Huurdersbalie
De medewerker van De Huurdersbalie schrikt van dit bericht. Juridisch klopt het wat de verhuurder heeft aangegeven. Maar als het aan haar ligt, wordt er beter voor Tess en Sylvia gezorgd. Ze gaat op huisbezoek. Daar bespreken zij wat dit voor Tess betekent. En dat is nogal wat. Tess zal straks, in een periode van intense rouw, twee keer haar thuis kwijt zijn: haar moeder en haar plek. Dat is te zwaar. Al helemaal voor zulke jonge schouders. Ook voor Sylvia is dit erg zwaar: zo kan zij Tess niet achterlaten …

In gesprek
De medewerker van De Huurdersbalie kan met de informatie die zij heeft in actie komen en organiseert een gesprek met de manager van corporatie. Tess en Hanneke zijn daar ook bij, net als de tante die uit Vlieland overkomt. Het is een erg emotioneel gesprek. Wat kan de verhuurder betekenen voor deze kwetsbare huurders?

Resultaat
Alle betrokkenen hebben hun zorgen goed voor het voetlicht kunnen brengen. De manager van de corporatie heeft het begrepen. Hij neemt, weliswaar met hoge uitzondering, een wijs besluit: Tess mag na het overlijden van haar moeder nog vier jaar, de tijd die haar studie zal duren, in de woning blijven wonen. De huurprijs wordt zelfs iets verlaagd, naar 420 euro, zodat Tess met de huurtoeslag die ze dan krijgt, de woning kan betalen. Voor Tess en Sylvia is dit een enorme opluchting en moeder kan uiteindelijk in rust overlijden. Voor Tess breekt een zwarte periode aan. Maar wel een op haar vertrouwde plek. 

Menu

  • Het Huurdershuis
  • Wetenswaardigheden
  • Voor huurders
  • Voor bewonersorganisaties
  • Voor professionals
  • Trainingen
  • Team Huurdershuis
  • Vacatures
  • Contact
© Copyright 2023 door Bizway