Het verhaal van Robin
Robin huurt een woonruimte van een particuliere verhuurder. Hij woont erg fijn in de kleine studio waar hij weinig last heeft van de buren. Het ligt op een rustige én op een centrale plek ten opzichte van het centrum van Arnhem. Dat is belangrijk, want Robin heeft autisme en is erg prikkelgevoelig.
Op een dag ontvangt hij een brief van de verhuurder. De woning is verkocht. Robin moet eruit en als het kan binnen een maand. Robin is erg geschrokken van het bericht. Kan dit zomaar? Door zijn autisme is Robin extra gevoelig voor veranderingen. Hij is in paniek.
Waar moet hij dan naartoe?
Op aanraden van zijn wijkcoach komt Robin op ons spreekuur. Zijn wijkcoach heeft serieuze twijfels over de gang van zaken en wil het graag tot de bodem uitzoeken.
Uitzonderingen daargelaten kan het in principe niet zo zijn dat een huurder de overeenkomst zomaar eenzijdig beëindigt. Er bestaat huurbescherming en er kan alleen op een bepaald aantal gronden worden opgezegd, of de rechter moet er over beslissen.
Bij De Huurdersbalie kijken we verder dan alleen de juridische kwestie. Want als Robin zich beroept op zijn huurbescherming en hij blijft in de woning, hoe prettig is het dan nog wonen?
En wat is er nou precies bij de verhuurder aan de hand?
In een bemiddelend gesprek met de verhuurder geven we uitleg over de verplichtingen die hij als verhuurder heeft. Nu blijkt dat de verhuurder zelf heel slecht op de hoogte was van zijn verplichtingen en van Robins rechten. Hij is wel te goeder trouw en zou de huur nooit opgezegd hebben als hij zelf niet in vreselijke financiële problemen gekomen was.
De verhuurder steekt het gesprek nu anders in. Hij gaat meer in overleg met Robin en uiteindelijk biedt de verhuurder Robin via een kennis een woonruimte aan die groter, mooier, lichter en goedkoper is. Hij is bereid een verhuiskostenvergoeding te betalen en wil helpen me de verhuizing.
Robin geeft aan zelf wel eens na te hebben gedacht over een iets grotere woning maar hij was zo van streek door manier van communiceren van verhuurder dat hij niet meer in mogelijkheden kon denken.
Nu de gemoederen wat bedaard zijn, blijkt dat er voor beide partijen een bevredigende oplossing uit dit ‘conflict’ is voort gekomen. En dat is nu precies waar De Huurdersbalie voor staat.